Oslofjorden

Fine turmuligheter på Brønnøya Asker

Mange fine turveier rundt på Brønnøya.

Detaljer om turen finnes under turkartet.

Forklaring til kartet                  

Brønnøya rundtur Asker ut fergeBrønnøya rundt

Brønnøya er en idyllisk perle utenfor Nesøya i Asker kommune. Her finner man kilometervis med fine bilfrie grusveier som går rundt om kring på øya. Brønnøya er ganske stor, ta med gode sko, piknik kurv med god mat og drikke. Det er ikke mulig å kjøpe mat eller drikke på øya.

Om sommeren kommer man til øya via en kabelferge over Vendelsundet eller man kan ta rutebåtene M/S Rigmor og M/S Rigfar fra Sandvika til tre steder på Brønnøya (Brønnøya Brygge Nord, Øst og Syd). Om vinteren er det fast pongtongbru i steden for ferge.

Når vi kommer ut på Brønnøya fortsetter vi rett opp bakken og holder til høyre. Vi kommer straks til Sandbukta.

Kalkovn i Sandbukta

Kalkovn Brønnøya rundtur ut Asker

I Sandbukta finner man en nyrestaurert kalkovn. Kalkovenen ble bygget i 1874 av den tidligere sjømannen Anders Haagensen som i 1860 hadde arvet Brønnøya av sin far. Ovnen var i bruk i 14 år. Kalksteinen til ovnen ble tatt ut fra eget brudd. Det første året produserte han ca 800 tonn.

Kalken ble bruk til å lage kalkmørtel som ble og blir benyttet til muring og pussing.

Alle er velkomne til å ferdes inn til ovnen og ta den i øyesyn. Eiendommen er privat og besøkende skal opptre hensynsfullt og varsomt og det tillates derfor ikke lengre opphold. Kalkovenen er fredet etter kulturminneloven. (Kilde: Skilt ved Kalkovenen i Sandbukta).

Brønnøya turvei rundtur Asker ut

Fra kalkovnen fortsetter vi veien sørøstover, vi tar ned veien Pilodden som vi følger til den snur og går i nordøstlig retning.

Her tar vi stien i sørøstlig retning ned til Pilbogen og følger vannkanten forbi båthavna, ut på odden og rundt til vi kommer inn på Furuholmsveien som vi følger østover til Søndre Brygge.

På Søndre Brygge er det fergeanløp og en mini sandstrand. Her ser man over det smale Langårsundet til Langåra. Rett ovenfor Søndre Brygge ligger Butikken (det røde huset, som er kystledhytte) på Langåra.

Langårsundet som også kalles Middagsbukta er en av Oslofjordens mest populære turmål for småbåter.

Videre følger vi veiene langs ytterkanten av Brønnøya opp til Østre Brygge, her er det en liten badeplass og fergeanløp. I nord ser vi over til Ostøya.

Videre kommer vi til Nordre brygge hvor man kan også kan ta ferge hjem eller fortsette turen i sørvestlig retning ned til kabelferga i Vendelsundet.

Hvis man ønsker en kortere tur når man er på østsiden kan man ta en av veiene rett over øya tilbake til utgangspunktet ved Vendelsund og kabelferga.

Mere informasjon om Brønnøya finnes på www.bronnoya.no.

Kyststi - Praktisk informasjon ut på tur!

Distanse:ca 9 km som tegnet inn på kartet. Flere snarveier er mulig.

Framkommelighet: Bilfrie grusveier, meget godt egnet for små barn med egen sykkel og barnevogn.

Parkering: For å komme til Brønnøya kan man parker på den avgiftsbelagte parkeringen på sørøstsiden av Nesøya og gå et par hundre meter nordover langs veien Vendla til man kommer til kabelferga hvor man må sveive seg selv over sundet. Det er nå også parkeringsplass i Søndre vei.

Beliggenhet: Utenfor Nesøya i Asker kommune

Vurdering: Veldig flott turområde.

Oversikt over kyststien i Asker kommune

Share  

Copyright (c) www.oslofjorden.com - Ansvarsfraskrivelse   Vår bruk av informasjonskapsler   Følg oss på Facebook.  Prøv Oslofjorden turguide.