Oslofjorden

Kyststi på Spjærøy i Hvaler kommune

Flotte turmuligheter på Spjærøy.

Flere detaljer under turkartet.

Forklaring til kartet                  

Kulturleden - Kyststi på Spjærøy

Fin rundtur i varierende landskap på Spjærøy.

Vi starter turen ved parkeringsplassen like ved Kystmuseet Hvaler. Vi følger Dypedalsveien i sørvestlig retning og kommer straks til Hvaler Kystmuseum.

Hvaler Kystmuseum

Hvaler Kystmuseum er Østfoldmuseets avdeling for kystkultur. Museet ligger på Nordgården Dypedal. Museet vektlegger spesielt kombinasjonsvirksomheten mellom jordbruk, fiske, sjøfart og losvirksomhet, samt stenindustrien og fruktproduksjonen. Åpningstider og mer informasjon finnes på Kystmuseet Hvaler

Vi følger veien videre og kommer deretter til en avstikker ned til Brottet.

Brottet - Nordgårdsbrygga

Utendørsarenaen Brottet Amfi er bygd i et gammelt steinbrudd. Arenaen er oppført i granitt og har 500 sitteplasser. Mer informasjon om programmet finnes på www.brottet-amfi.no

På området er det også 3 kystledhytter som kan leies. Båter er velkommen til å legge til ved Nordgårdsbrygga (havneavgift).

Spjærøy Brottet Kystled kyststi Hvaler kulturleden

Spjærøy kirke

Spjærøy kirke kyststi Hvaler kulturleden

Spjærøy kirke

Spjærøy kirke er bygd av granittblokker og ble innviet i 1891.

Ved Spjærøy kirke forlater vi veien og går stien som starter innerst på parkeringsplassen. Stien går gjennom skogen retning Hvaler camping og Sand Marina. På vei ned får vi mulighet til å ta en avstikker bort på Torvmyra.

Torvmyra

Torvmyra kyststi Spjærøy Hvaler

Avstikker bort til Torvmyra / Spjærøymyra. Her ble det utvunnet torv til brensel under 1. verdenskrig. Rester av maskinen som ble benyttet ligger fremdeles ved torvmyra.

Sand Marina

Ved Sand Marina er det om sommeren gjestehavn, restaurant og kiosk. Åpningstier og mer informasjon finnes på www.sandmarina.no.

Fra Sand marina går vi ned til sjøen ved båtrampa og følger stranda bort til båtvraket Christiania.

Vraket av Christiania

Spjærøy Christiania vrak kyststi Hvaler kulturleden

Båten ble bygd i USA i 1858 og ble brukt til å frakte Kinesiske jernbanearbeidere til California. Båten ble i 1888 kjøpt til Horten og fikk navnet Christiania. Båten ble brukt til å frakte immigranter til USA og kystfart i Norge. Etter 2. verdenskrig ble båten lagt i opplag ved Sand Marina. Mer informasjon finnes på skilt på stranda.

Fra vraket går vi opp til Sandveien som vi følger nordover, vi følger deretter Bastoveien videre langs sjøen og videre litt inn i landet. Her fortsetter vi på en litt kupert sti frem til vi kommer ut på Leifebakken og Sydengveien.

Sydengen

Spjærøy Sydengen kyststi Hvaler

Sørengkilen ved Sydengen.

Herfra fortsetter vi turen opp Sydengveien. I første kryss får vi et veivalg; rett frem, en snarvei tilbake til parkeringsplassen ved museet, eller til høyre inn Lønsvikveien.

Vi fortsetter turen inn Lønsvikveien og fortsettere på sti i skogen ved Myrvoll camping. Stien fortsetter frem til Tredalen.

Tredalen

Tredalen Speidersenter drives av Norges Speiderforbund og er et flott sted for speider- og vannaktiviteter ved Asmalsund. Kyststien gjør en sving gjennom området før den fortsetter på Tredalveien opp til hovedveien og tilbake til parkeringsplassen ved museet.

Sti mellom Sand og Spjærkilen

Spjærøy Spjærøykilen kyststi Hvaler

Stien starter i vestenden av Hvaler camping ved Sand marina og går langs et sumpområde over til Spjærkilen. I området Spjærkilen er det fine turmuligheter og badeplasser. Vi kommer med flere detaljer senere.

Kyststi - Praktisk informasjon ut p tur!

Fremkommelighet: Fint å trille barnevogn på veiene ved Sand Marina og ved Kystmuseet, Brottet og kirka. Rundturen som beskrevet over er ikke fremkommelig med barnevogn. Kan være veldig vått på avstikkeren ut på Torvmyra.

Merking: Rundturen kulturleden er godt merket. Fine kart flere steder.

Parkering: Parkeringsplass litt før man kommer til Kystmuseet Hvaler. Avkjøring skiltet Kystmuseet og Brottet.

Buss: Gå av på Bekkene bussholdeplass.

Distanse: Rundturen er ca 8 kilometer. Med avstikker til Brottet og Torvmyra, totalt 12 kilometer.

Beliggenhet: Spjærøy, Hvaler kommune, Østfold.

Vurdering: Flott område og en av våre favoritter.

Til oversikt over kyststi på Hvaler.

Share  

Copyright (c) www.oslofjorden.com - Ansvarsfraskrivelse   Vår bruk av informasjonskapsler   Følg oss på Facebook.  Prøv Oslofjorden turguide.